Συμβουλές διατροφής για παιδιά και εφήβους - tips Πως να αποφεύγουμε τους πειρασμούς


Τι πρέπει να καταλάβει ο έφηβος: 
Ορισμένα βηματάκια που θα με κρατάνε υγιή και πρέπει  να θυμάμαι:

Γράφει: Αφεντουλίδου Σοφία Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 



  •  Περιορίζω τα πολλά γλυκά και την ζάχαρη. Δεν σημαίνει ότι θα τα στερηθώ όμως, πρέπει να έχω ποικιλία στην διατροφή μου – Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται. Όλα επιτρέπονται αρκεί να μην το παρακάνω. 
  • Προσέχω να μην βάζω πολύ αλάτι στο φαγητό μου και αποφεύγω  όλα τα παρασκευασμένα τυποποιημένα τρόφιμα (μπισκότα, κράκερ, κέικ, πατατάκια …κ.α.) Γιατί όλα περιέχουν αλάτι.
  • Κρέας προσέχω να τρώω με μέτρο (3-4 φορές/εβδομάδα, συγκεκριμένα 2-3 άσπρο κρέας κοτόπουλο ή ψάρι και πιο σπάνια κόκκινο κρέας) και μικρές ποσότητες. Γιατί περιέχει λίπος και δεν θα με βοηθήσει να χάσω βάρος αλλά και πρωτεΐνη που μπορεί να είναι παραπανήσια για τον οργανισμό μου αλλά και βλαπτική  για την υγεία μου, σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να με οδηγήσει στο μέλλον σε ασθένειες (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά, διαβήτη, λιπιδαιμίες..κ.α.)

  •  Όσο μπορώ να είμαι δραστήριος/α,  να περπατάω , να παίζω ομαδικά παιχνίδια (βόλεϊ, τένις, κολύμβηση, χορός τρέξιμο..κ.α ), που θα με βοηθήσει πολύ να ανεβάσω την καλή χοληστερόλη στον οργανισμό μου, που με προστατεύει, θα διατηρήσει σε φόρμα το σώμα μου και θα μου δίνει ένα αίσθημα χαράς και ευεξίας ). Αντιθέτως, δεν θα με βοηθήσει αν κάνω μια καθιστική ζωή, αν βλέπω πολύ τηλεόραση ή αν τρώω μπροστά στην τηλεόραση)



 Μερικά tips που θα με βοηθήσουν:

  •  Προσέχω στο σπίτι να μην έχω γύρω μου γλυκά ή πατατάκια ή άλλα τυποποιημένα τρόφιμα τέτοιου είδους, γιατί αν πεινάσω πρώτα εκεί  θα πάει το μυαλό μου, αντιθέτως φροντίζω να έχω γύρω μου διάφορα λαχανικά όπως καρότο ή φρούτο όπως μήλο ή μια μικρή χούφτα από  ξηρούς καρπούς ανάλατους όπως αμύγδαλα ή φουντούκια, που θα μου χαρίσουν υγεία γιατί περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και λίγες θερμίδες. Θα με κρατήσουν μακριά από το αίσθημα της πείνας και κατ’επέκταση μακριά από τα γλυκά.                                 Συνήθως το ότι θέλουμε να φάμε γλυκό μπορεί για παράδειγμα να σημαίνει  ότι θέλουμε να βελτιώσουμε την διάθεσή μας.  Βέβαια, θα μπορούσε να οφείλεται και στο ότι το προηγούμενο γεύμα έγινε πριν από πολλές ώρες, οπότε το σώμα μας αναζητά άμεσα ενέργεια. Τα απλά σάκχαρα  απορροφούνται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο διατροφικό συστατικό και μας δίνουν άμεσα ενέργεια αλλά συμβάλλουν στην απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος, (αυξάνεται μία ορμόνη η ινσουλίνη πολύ απότομα η οποία προάγει την λιποσύνθεση, δηλαδή να αυξήσει ο οργανισμός μας το λίπος και να παχύνουμε)  και οδηγούνε σύντομα σε υπογλυκαιμίες, με αποτέλεσμα να αναζητάμε άμεσα πάλι τροφή. Επίσης περιέχουν πολλές θερμίδες μόνο χωρίς θρεπτική αξία.
  • Αν θα έχουμε κάποιο γλυκό όπως σοκολάτα  καλύτερα να το έχουμε κρυμμένο σε κάποιο συρτάρι ώστε να μην το βλέπουμε και να μην μπαίνουμε σε πειρασμό να το φάμε.  Επίσης είναι καλύτερα να προτιμάμε την μαύρη σοκολάτα το ζελέ, μους σοκολάτας και τα διάφορα επιδόρπια με γλυκαντικά όπως η στέβια, που είναι φυσικό γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Μπορούμε επίσης να παρασκευάσουμε γλυκά με στέβια αντί για ζάχαρη.  Αν πάλι θέλουμε κάπου να βάλουμε ζάχαρη προσθέτουμε καλύτερα ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη.
  • Φροντίζουμε να μην μένουμε με άδειο στομάχι πολλές ώρες, γιατί το σώμα μας αντί να κάψει θερμίδες και να χάσει βάρος, αντιθέτως το αποθηκεύει  και δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος. Επομένως τρώμε μικρά και συχνά γεύματα και όχι μεγάλα γεύματα 1-2 φορές την μέρα.