Εύκολο Νηστίσιμο κεκάκι με Κανέλα και Γαρύφαλλο

Νηστίσιμο light κεκάκι  για τις μέρες νηστείας και όχι μόνο, με θρεπτικά υλικά.
Γράφει: Αφεντουλίδου Σοφία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ως πρώτο θα αναφερθεί η κανέλα, ένα ευρέως γνωστό μπαχαρικό με διάφορα οφέλη ενδεικτικά:  
Έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και σιδήρου, έχει ως βασικό συστατικό την  κινναμαλδεύδη, που της προσδίδει αντιπηκτικές ιδιότητες  , έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθά στη διατήρηση υγιών αρτηριών,   ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, (μπορεί να συμβάλλει θετικά σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2), μπορεί να θεωρηθεί έμμεσα  «λιποδιαλυτική» καθώς  αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης (ορμόνη που έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό)
Το γαρύφαλλο εκτός από το έντονο άρωμα και γεύση του, έχει και ευεργετικές επιδράσεις. Περιέχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά, τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία, Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. 
Το ελαιόλαδο, έχει μεγάλη περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) και σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε που το καθιστούν πιο σταθερό και οξειδώνεται λιγότερο σε σύγκριση με τα σπορέλαια.
Η Κουβερτούρα –μαύρη σοκολάτα περιέχει  βούτυρο κακάο, φλαβονοειδή  με αντιοξειδωτικές ουσίες, τα οποία θεωρείται ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, την προστασία από εγκεφαλικά επεισόδια και την απαλλαγή από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση. Περιέχει επίσης καφεΐνη η οποία δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό και θειοβρωμίνη, η οποία διεγείρει τον καρδιακό μυ και το νευρικό σύστημα.
Το ολικής αλέσεως αλεύρι, θα μας δώσει  ένα αρτοσκεύασμα ολικής άλεσης, βάση επιδημιολογικών ευρημάτων έχουν έναν προστατευτικό ρόλο ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Το φολικό οξύ και τα φυτοοιστρογόνα, σε συνεργασία με τις φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.  Έχει προστατευτικές επιδράσεις τους κατά των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων.  Η συστηματική κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.
Υλικά
Χυμός από 3 Πορτοκάλια και Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  1. 1 φλιτζ. (170γρ) ελαιόλαδο  
  2. 2 φλιτζ.  (340γρ)  Ζάχαρη (Ακατέργαστη)
  3. 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  4. ½ κ.γ. γαρύφαλλο  σκόνη 
  5. 2 βανίλιες σκόνη
  6. Περίπου 425 γρ Αλεύρι (ολικής άλεσης)
  7. 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  8. 12γρ σταγόνες κουβερτούρα (Προαιρετικά)
Με αυτές τις ποσότητες  παρασκευάζεται 1 ταψί  γλυκού  περίπου 1090γρ.
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό από τα πορτοκάλια, το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όσο το δυνατό περισσότερο. Κατόπιν προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το μπεικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.  Στην συνέχεια προσθέτουμε από μικρές ποσότητες το αλεύρι και ανακατεύουμε  έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε έναν χυλό. Τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες κουβερτούρα ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε τον χυλό σε ταψί  στο οποίο προηγουμένως έχουμε επαλείψει  την επιφάνεια του με βούτυρο  και  πασπαλίσαμε λίγο αλεύρι ακόμα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.  Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο στους 1800 για περίπου 30 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμο προς κατανάλωση. 
Ένα κομμάτι 25γρ  προσδίδει   90kcal, 13γρ Υδατανθράκων και   4γρ λίπους


Read more: http://www.genenutrition.gr/nistisimes/lenten-cupcake-with-cinnamon.html#ixzz2vUt2qmzi