Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2016

#worldfoodday2016 #oct16

Τι είναι η Παγκόσμια μέρα Διατροφής;


Είναι μια μέρα όπου απλά γιορτάζεται η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα σκεφτεί κάποιος. Στην ουσία όμως είναι η κατανόηση και η συνείδηση του γιατί πρέπει να κάνουμε μια συνειδητή επιλογή του τι βάζουμε στο πιάτο μας, όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για το περιβάλλον και για τον κόσμο που στερείται βασικής θρέψης και για τον παχύσαρκο κόσμο που πεθαίνει από εκφυλιστικές ασθένειες σήμερα. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου,ωστόσο περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που ο πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν!

Οι αριθμοί σοκάρουν! Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace:
  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
  • 40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
  • Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
  • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισ. δολάρια σε διαφήμιση.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.

Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
background_10

Στις ΗΠΑ περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.

Ανάμεσα στις δράσεις αναφέρεται και η προσπάθεια βελτίωσης της διατροφικής αντίληψης των καταναλωτών, ώστε να καταναλώνονται περισσότερο τροφές οι οποίες παράγονται με τη χρήση λιγότερων πόρων του περιβάλλοντος αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και τις πιο υγιεινές επιλογές γι’ αυτούς, όπως λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές τροφές.

Αν κάθε Αμερικανός μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν οι 670 εκατ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην Κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο:
http://www.ert.gr/pagkosmia-imera-diatrofis-2016-to-klima-allazi-video/

Πηγές:

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ

World Food Day

Σαν Σήμερα .gr