Γράφει: Αφεντουλίδου Σοφία Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Στα άτομα που έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν την ασθένεια πιθανώς να υπάρχει μειωμένη πρόσληψη τροφής λόγω συμπτωματολογίας με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος, αλλά και αυτό να οδηγήσει ακόμα και σε κατάσταση υποθρεψίας.
Γενικές συστάσεις
- Συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα (τουλάχιστον 5)
- Ελαφριά γεύματα -αποφυγή μεγάλων γευμάτων,
- Διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη (αυξάνει την πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα, εμποδίζεται έτσι η παλινδρόμηση ) - χαμηλή σε λίπος (περιορισμός: στα τηγανιτά, πίτες με φύλλο, κρέατα με αυξημένο λίπος, βούτυρο και μαργαρίνη, σιροπιαστά γλυκά, ξηρούς καρπούς, κρεμώδης σάλτσες, σούπες το βράδυ)
Αποφυγή τροφίμων και ποτών όπως:
Σοκολάτα, καφές, τσάι, δυόσμος, μέντα,
κρεμμύδια, σκόρδα, οινοπνευματώδη ποτά)
Ντομάτες/ντοματοχυμός, ξινά φρούτα πχ
γκρέιπφρουτ και χυμοί από πορτοκάλι, λεμόνι - ερεθίζουν τον οισοφάγο.
Πρόσληψη υγρών
Εάν μαζί με τα γεύματα προκαλείται κοιλιακή
διάταση καλό θα ήταν να λαμβάνονται μεταξύ των γευμάτων
Άλλες συστάσεις
Άτομα με γαστροοισοφαγική παλιδρόμηση πρέπει:
Να ξαπλώνουν τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό
Να ανασηκώνουν το πάνω μέρος του σώματος όταν ξαπλώνουν